خبرگزاری میزان- کارشناس حوزه انرژی گفت: با توجه به روندهای حاکم بر بازار جهانی انرژی، دیگر نمیتوان انتظار قیمتهای خیلی بالا را برای نفت خام داشت.
تاریخ انتشار: 10:41 - 10 آبان 1398
- کد خبر: ۵۶۲۹۹۸
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان،جهش قیمت نفت در اوایل دهه نود افزایش چشم گیری در درآمد کشورهای تولید کننده نفت به دنبال داشت، دوران طلایی که در سال های بعد ادامه پیدا نکرد.
همزمان با افزایش عرضه نفت از سوی برخی از صادرکننده های حوزه خلیج فارس و تلاش های برخی از کشورها مانند عراق و لیبی که به دلیل ناآرامی های داخلی سهم فروش خود را از دست داده بودند، بازار دچار مازاد عرضه شد و این موضوع روند کاهشی قیمت نفت را تسریع بخشید.
از سوی دیگر کشف نفت در آمریکای شمالی، جایگاه آمریکا را از بزرگترین واردکننده به بزرگترین صادرکننده تغییر داد، امری که باعث تشدید کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی شد.
در این باره گفتگویی انجام دادیم با غلامحسین حسن تاش کارشناس حوزه انرژی که در ادامه میخوانید.
میزان: دلیل افزایش قیمت نفت در اوایل دهه نود و رسیدن به به مرز ۱۵۰ دلار چه بود؟
حسن تاش: قبل از هرچیز باید توجه داشت که بازار نفت خام یک بازار جهانی و یکپارچه است و قیمت هم در این بازار تعیین میشود.
عوامل تاثیرگذار بر بازار و قیمت جهانی نفت خام متعدد هستند و یک کشور تنها نمیتواند به تنهائی تاثیر زیادی در بازار داشته باشد مگر بعضی کشورهای خاص که عرضه کنندگان بسیار بزرگ یا تقاضا کنندگان بسیار بزرگ هستند که البته آنها هم واقعیتهای اقتصاد داخلی شان این اجازه را نمیدهد. مثلا روسیه و عربستان که تولیدکنندگان بزرگ و تاثیرگزار نفت هستند اقتصادشان شدیدا وابسته به درآمد نفت است بنابراین اینها نمیتوانند آنقدر تولیدشان را کاهش دهند یا متوقف کنند که قیمت بالا برود و فرصت برای دیگران ایجاد کنند چیزی عایدشان نمیشود.
در نقطه مقابل چین به عنوان یک مصرف کننده و وارد کننده بزرگ نفت که نمیتواند تولید ملی اش را متوقف کند یا رشد اقتصادیش را متوقف کند که تقاضای جهانی را کاهش دهد و تحت تاثیر قرار دهد.
در دورهای که اشاره کرده اید به دلیل رونق اقتصادی خصوصا در کشورهای صنعتی تقاضای جهانی نفت بالا رفته بود و عرضه جهانی نمیتوانست پاسخگوی تقاضا باشد. کسانی که با ساختار اقتصادی قیمت نفت خام و منحنی عرضه و تقاضای آن بعنوان یک کالای ضروری و کم کشش آشنا باشند میدانند که کمبود عرضه با نسبت بسیار بیشتری موجب افزایش قیمت میشود، به این معنا که مثلا ۱۰ درصد کمبود عرضه میتواند ۵۰ درصد یا حتی بیشتر قیمت را افزایش دهد و بالعکس. لذا در آن دوره عمدتا فزونی تقاضا بر عرضه موجب افزایش قیمت شده بود و البته بعدا تحولات ناشی از بهار عربی هم به نوبه خود موجب کاهش عرضه شد و این وضعیت را تشدید کرد.
میزان: دلیل افول قیمت نفت طی سالهای گذشته چیست؟
حسن تاش: تجربه تاریخی نشان داده است که پس از یک دوران بالا بودن قیمت جهانی نفت یک دوران افت قیمت وجود خواهد داشت، چراکه دوران بالا بودن قیمت از یک سو موجب اقتصادی شدن انرژیهای رقیب و افزایش تولید آنها میشود و از طرف دیگر به سهم خود رشد اقتصادی را خصوصا در کشورهای واردکننده انرژی قدری کاهش میدهد، چون هزینه انرژی تولیدکنندگان افزایش پیدا میکند و نیز موجب بهینه سازی و صرفه جوئی در مصرف سوخت میگردد.
دوره نفت ۱۰۰ تا ۱۴۰ دلاری بین سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۴ نیز همین اثرات را داشت و خصوصا در این دوره نفت خامهای اصطلاحا غیرمتعارف خصوصا در ایالات متحده امریکا اقتصادی شدند و سرمایه گزاریهای زیادی روی آنها انجام شد و تولید نفت امریکا از این ناحیه به شدت افزایش یافت و از حدود ۵.۵ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۰۹ به حدود ۱۱.۵ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۸ رسید و همه این عوامل موجب افت قیمت نفت شد بطوری که در چند سال اخیر روسیه مجبور شد با سازمان اوپک همکاری کند تا بتوانند جلوی سقوط بیشتر قیمت نفت را بگیرند.
حتی بعضی از تحلیلگران معتقدند که یکی از انگیزههای تحریم نفتی ایران در ایالات متحده این است که قیمت نفت سقوط بیشتری نکند و رونق غیرمتعارفها از بین نرود و نیز امریکا که صادرکننده شده است بتواند بازارهای ایران را بگیرد.
میزان:روند کاهشی قیمت نفت تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
حسن تاش: پیش بینی قیمت جهانی نفت خام خصوصا در طولانی مدت بسیار سخت است خصوصا که تحولات ژئوپلتیکی و حوادث طبیعی که بر روی عرضه یا تقاضا تاثیر میگذارند قابل پیش بینی نیستند.
اما باید دانست که در اثر همان دوره بالا بودن قیمت نفت ساختار جهانی انرژی بسیار تغییر کرده و بسیار منعطفتر شده است اگر در گذشته بحث "پیک اویل" به معنای زمان حداکثر شدن عرضه نفت خام مطرح بود یعنی عدهای فکر میکردند که به زودی زمانی فرا خواهد رسید که عرضه جهانی نفت به حداکثر میزان خود خواهد رسید و بعد از آن تقاضا از عرضه فزونی خواهد گرفت و قیمت نفت مرتبا بالاتر خواهد رفت،
در حال حاضر این مفهوم کاملا مع شده است یعنی بیشتر متخصصین انرژی فکر میکنند که بزودی تقاضای نفت به حداکثر خود خواهد رسید و پس از آن کاهش خواهد یافت و عرضه از تقاضا فزونی خواهد گرفت و موجب افت بیشتر قیمت خواهد شد؛ و این پدیده محصول تحولات تکنولوژیک و رشد عرضه انرژیهای نو یا انرژیهای غیرفسیلی و نیز محصول ارتقاء بهره وری انرژی میباشد، ضمن این که هشدارهای زیست محیطی نیز جامعه بشری را از سوختهای فسیلی نهی میکند و به سوی استفاده از انرژیهای غیر فسیلی هدایت میکند.
بنابراین به نظر میرسد که با توجه به روندهای حاکم بر بازار جهانی انرژی دیگر نمیتوان انتظار قیمتهای خیلی بالا را برای نفت خام داشت البته چنانچه عرض کردم اگر حوادث طبیعی یا ی موجب شود که مثلا یک عرضه عمده نفت یا انرژی از بازار جهانی خارج شود آن بحث دیگری است.
میزان: چه اقداماتی میتواندمنجر به افزایش قیمت نفت دربازارهای جهانی شود؟
حسن تاش: اگر اقدامات رسمی مورد نظر باشد، به نظر من تنها کار ممکن این است که اوپک با همکاری روسیه که اصطلاحا به "اوپک پلاس" مشهور شده است باید آنقدر تولید را کاهش بدهند که کمبود عرضه در بازار موجب افزایش قیمت جهانی نفت شود. اما در این مورد هم مشکل این است که قیمت بالا دوباره به سرعت موجب رونق نفتی ایالات متحده و تولید بیشتر از میادین نفت شیل میشود و همینطور رونق بیشتر سایر سوختها میشود. به هر حال به نظر من باید باور کرد که دوران نفت به سر آمده است.
انتهای پیام/
درباره این سایت